Companies in MGB Business info centar | Invest in mgb  | Стратегии, Програми, Проекти

Георгиевски: Работејќи домаќински заштедивме 8 милиони денари за набавка на опрема за ЈКП Гази Баба

Работејќи домаќински и одговорно, како што ветивме пред граѓаните, успеавме за овие шест месеци да заштедиме 8 милиони денари, кои се наменети за јавното комунално претпријатие.

Овие заштедени средства ги искористивме за опремување и екипирање на ЈКП Гази Баба 2007. Токму затоа сакам од тука, од пред нивите работни простории на Јавното комунално претпријатие Гази Баба 2007, кои се лоцирани во Маџари 1 на површина од 300 м2, наместо досегашните 20 м2, сакам да ги потенцирам сите досегашни вложувања во ова претпријатие.

За овој период успеавме да го дуплираме бројот на вработени во претпријатието со цел да може подобро да се одржува хигиената во општината. Набавивме опрема со која ова претпријатие може да ги одржува и уредува јавните површини. Вработените за прв пат добија заштитни униформи за работа.

Претпријатието сега е опремено со нова механизација. Набавени се багер, како и два камиони, од кои еден со посебна опрема за одржување на јавното осветлување.

Јавното комунално претпријатие денес е вистински сервис препознатлив на граѓаните. Сега со набавената опрема ЈКП може без никаков проблем самостојно да ги извршува сите активности за кое е основано.

Како градоначалник сум горд што успеваме да ги развиваме повеќето гранки кои како надлежност ги има ова претпријатие.

Со овие вложувања општината заедно со ЈКП Гази Баба ќе може да ја одржува и сервисира водоводната и каналска мрежа, а ставаме крај на депониите низ општината.

На крајот сакам да апелирам до сите граѓани да ја чуваат чиста оваа наша општина. Ние вложуваме средства и правиме секаков напор за да имаме чиста и зелена општина, но во тоа мора да ни помогнат граѓаните. Кај секој од нас да се разбуди свеста дека мораме заедно да ја чуваме животната средина.


22.06.2018 

Вклученост на младите во локалната самоуправа

Во организација на Младинскиот Сојуз  Крушево, се одржа дебата на тема колку младите се вклучени во активностите на локалната самоуправа.

На дебатата учествуваа градоначалникот Борис Георгиевски, градоначалникот на општина Карпош, Стефан Богоев, градоначалникот на општина Штип, Благој Бочварски и градоначалникот на општина Демир Хисар, Марјанчо Стојановски.

Градоначалниците дебатираа за вклученоста на младите во активностите на општините, вклученоста при изготвувањето на Програмите за работа во општините, буџетите кои секоја општина ги има определено за активностите на младите и за сите прашања кои ги засегаат младите луѓе.

На младите најважна им е иднината, нивната активна вклученост во општествениот живот и обезбедените услови за нивните секојдневни потреби, рече меѓу останатото градоначалникот Георгиевски. Тој исто така ја истакна поддршката која општината им ја дава на младите во сите сегменти на нивното живеење, почнувајќи од образовниот процес, преку обезбедувањето на егзистенцијата и обезбедување на услови за нивно вклучување и поддршка во спортски и културни збиднувања во општината.  


07.06.2018 

Солидарни млади во време на кризи и природни непогоди

Општина Гази Баба во соработка со Младиинфо Интернационал во партнерство со Волонтерски центар Славонски Брод  и Нова Градишка од Хрватска го реализираа Town twinning проектот „Солидарни млади во време на кризи“ на тема Активни млади во време на криза -се движечката сила за подобра иднина!

Настанот се одржа во просториите на општина Нова Градишка, Хрватска. На самиот почеток на настанот се обрати заменик градоначалничката на Нова Градишка, Ивана Трупина, која им посака добредојде на македонските претставници и која го искажа задоволството на оваа хрватска општината што е дел од овој проект и има можност да размени искуства со претставниците од општина Гази Баба од Македонија. Таа истакна дека Македонците и Хрватите имаат многу заеднички нешта што ги поврзуваат и се надева на успешна и долга соработка.

Mакедонија и Хрватска се земји со долга историја во кризни ситуации кои што покрај човечкиот фактор (политички и социјални проблеми, вооружени конфликти), голема улога имаат и природните непогоди (земјотреси, поплави, пожари). Без сомнеж, поплавите во Скопје (2016) и Хрватска (2014), но исто така и бегалската криза оставија зад себе 30 жртви и повеќе од 300 повредени луѓе. Младиинфо Интернационал заедно со Волонтерски центар Славонски Брод и претставници од општините Гази Баба и Нова Градишка низ проектот „Солидарни млади во време на кризи и природни непогоди“ најпрво работеа на онлајн и офлајн мапирање на национални и локални државни органи и релевантни засегнати страни кои што се одговорни за итни одговори во време на природни непогоди и кризи.

Учесниците во овој проект имаа можност да разменат искуства на оваа тема, научија нови техники за справување со природни непогоди и имаа сеопфатна дискусија за како подобро да се разбере важноста на солидарноста во време на кризи. Сите учесници без двоумење се согласија за клучната улога која ја имаат младите волонтери во времето на кризи. Учесниците од Македонија и Хрватска исто така за време на работилницата во склоп на настанот, развија акциски чекори за како подобро да се одговори во време на кризи и природни непогоди и подобрување на соработката на локалните власти со младите волонтери. Се дискутираше за постраумтскиот стрес кои луѓето го имаат по големи природни катастрофи и колку е важно да се работи на тоа поле, односно луѓето да добиваат соодветно психолошко советување по вакви големи кризи и природни непогоди.

Одличното гостопримство од страна на хрватската општина беше искажано и со тоа што организираше посета во големиот индустриски парк во Нова Градишка. По целодневното активно разменување на идеи и практики, учесниците од Македонија имаа можност да се запознаат со работата на индустрискиот парк во Нова Градишка, кој важи за една од  најпривлечните бизнис зони во Хрватска.


07.06.2018 

Политика на квалитет

Ревизорски извештај

Слободен пристап до информации

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree