Companies in MGB Business info centar | Invest in mgb  | Стратегии, Програми, Проекти

Успешна реализација на проектот „Посета на стари лица во домашни услови“

Успешна реализација на проектот „Посета на стари лица во домашни услови“


 

Во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ - Maџари освен што се работи на социјална инклузија на старите лица за нивно активно стареење и континуирано вклучување во еден софистициран процес на социјализација се реализира и посета на старите изнемоштени лица во домашни услови. Посетата се врши од страна на тим кој го сочинуваат (стручна служба од ООЦК Гази Баба, доктор и социјален работник).

 

При посетата се вршат општи здравствени прегледи, мерење на притисок и шеќер во крвта од страна на докторот, анамнеза за социјалниот статус, потребите кои ги има старото лице, поправка на апарати за домаќинство кои не се функционални, пазарење, набавка на лекови и сл.

 

Во пресрет на новогодишните и божиќните празници за 2016 година општината и ООЦК - Гази Баба обезбедија и доставија до старите лица пакети со храна со што им се помогна да ја надминат состојбата во која се наоѓаат.

 

Право на посета во домашни услови имаат стари неподвижни лица кои не се во можност да ги извршуваат секојдневните обврски и се лица од висок социјален ризик.

 

Проектот ќе продолжи да се реализира и во текот на цела 2016 година, бидејќи се покажа како мошне корисен и успешен. Сите заинтересирани можат да се информираат во Дневниот центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови како и во просториите на општината.

 


18.02.2016

 

 

 

M2k Tekno

Политика на квалитет

Ревизорски извештај

Слободен пристап до информации

 

  Работно време: 08:00-16:00
  Приемно време - четврток: 12:00
  +389 2 322 66 55
  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  Архимедова 2

  Работно време: 08:00-16:00
  Приемно време - вторник и петок: 08:30-11:30
  +389 2 322 66 55
  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  Архимедова 2

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree